Potrawa ze świeżych śledzi

Potrawa na 1 kg śledzi

3 szklanki wody

1 szklanka octu

3 łyżki soli

2 łyżki cukru

Do zalewy włożyć filety ze śledzi i odstawić na 24 godziny. Gdy płaty będą białe wyjmujemy je z zalewy i zdejmujemy skórkę ( lub zostawiamy skórkę). Całość posypujemy pieprzem ziołowym, przekładamy drobno posiekaną cebulką i zalewamy olejem

Łosoś na surowo a la carpaccio

Filet z łososia

Cebula

Oliwa

Sól

pieprz

Umyj filet z łososia, a następnie go całego osól.

Odłóż do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia wyciągnij filet, ściągnij warstwę soli i pokrój go w cienkie plastry.

W salaterce przełóż plastry warstwami cebuli (plaster ryby, plastry cebuli itd.).

Całość dopraw pieprzem, zalej oliwą i schowaj z powrotem do lodówki.

Po 48 godzinach danie jest gotowe do spożycia.

Filety faszerowane szynką

1 duży mrożony filet rybny

10 dag szynki z indyka

sok i skórka z cytryny

8 dag cebuli5 dag masła

250 ml bulionu mięsnego

pieprz

natka pietruszki

sól

Filety rozkrajamy wzdłuż i rozkładamy tak, aby powstał cienki płat. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietryszki i odstawiamy w chłodne miejsce. Rybę lekko solimy, pokrywamy cienkimi plasterkami szynki, a następnie posypujemy startą skórką cytrynową i zwijamy w roladę. Brzegi spinamy wykałaczkami. Przekładamy do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdej roladki układamy dodatkowe kawałki masła. Wstawiamy do piekarnika i dusimy pod przykryciem. W trakcie duszenia podlewamy wywarem z kostki. Gotowe porcje układamy na talerzach i ozdabiamy natką pietruszki.

Ryba w zalewie pomidorowej

1 kg filetów z dorsza albo tuszy flądry

3-4 cebule

olej

liść laurowy

ziele angielskie

cukier

koncentrat pomidorowy

1. 1kg fileta z dorsza lub tuszki flądry posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.

2. Rybę wyłoży do głębokiego naczynia

3. 3-4 cebule obrać pokroić w krążki i dusić na oleju.

4. Do cebuli dolać wody oraz przyprawy- liść laurowy, ziele angielskie, cukier do smaku. Całość dusić, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i dalej dusić, do momentu zgęstnienia.

5. Zalewą zalać przygotowaną wcześniej rybę.

6. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Filety z chrzanem

4 porcje filetów

sól

pieprz

sok z cytryny

4 łyżki keczupu

2 łyżki chrzanu

1 ogórek lub mała cukinia

2 cebule

masło

olej

Rybę solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę, a następnie smarujemy keczupem i posypujemy chrzanem. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Przygotowane ryby układamy, posypujemy krążkami cebuli i pokrojonym w kostkę ogórkiem lub obraną cukinią. Na wierzchu układamy kawałki masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Kotlety rybne

2kg fileta z dorsza

2 suche bułki wcześniej namoczone w wodzie

2 cebule

2 jajka

Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmielić, następnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju.

Opcjonalnie można dodać zmieloną słoninkę lub boczek.

Gulasz z dorsza

60 dag filetów z dorsza

sok z 1 cytryny

2 cebule

2 łyżki oleju

3 papryki

papryka mielona słodka i szczypta ostrej

pieprz, sól

1 łyżeczka mąki

bulion mięsny do podlania

Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.

Wrzucamy do porcelanowej miski, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.

Cebulę drobno siekamy, spieniamy na oleju i dodajemy paprykę pokrojoną w paski i podsmażamy całość.

Całość solimy i doprawiamy do smaku, podlewamy wywarem i dusimy 10 mint.

Wrzucamy kawałki ryby.

Sos oprószamy mąką i ponownie podlewamy wywarem.

Dusimy do miękkości mieszając tak, aby kawałki ryby się nie rozpadły.

Porcje posypujemy pokrojonym w talarki porem.

Podajemy z białym pieczywem i sałatką warzywną.

Śledzie solone w zalewie

solone śledzie (mogą być gotowe filety)

cebula

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz

ocet

olej

1. Solone śledzie sfiletować, ściągnąć skórę i wyciągnąć ości.

2. Tak przygotowane śledzie wypłukać w zimnej wodzie- NIE MOCZYĆ.

3. Pokroić w dzwonki

4. Obrać cebulę, pokroić ją w plastry i wyłożyć nią dno miski ( salaterki)

5. Na cebulę wyłożyć dzwonki śledzia.

6. Na tak przygotowaną potrawę położyć liść laurowy , pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie

7. Następnie ponownie warstwę cebuli i kolejną warstwę śledzi

8. Całość zalewamy zalewą octową- woda + ocet w proporcji pół na pół

9. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na trzy dni.

10. Po trzech dnia zlewamy zalewę

11. Na salaterce warstwami układamy tylko cebulę i śledzie.

12. Tak przygotowane śledzie możemy zalać olejem , bądź octem- według preferencji.