Potrawa ze świeżych śledzi
Składniki
Potrawa na 1 kg śledzi
3 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżki soli
2 łyżki cukru
Przygotowanie
Do zalewy włożyć filety ze śledzi i odstawić na 24 godziny. Gdy płaty będą białe wyjmujemy je z zalewy i zdejmujemy skórkę ( lub zostawiamy skórkę). Całość posypujemy pieprzem ziołowym, przekładamy drobno posiekaną cebulką i zalewamy olejem
Łosoś na surowo a la carpaccio
Składniki
Filet z łososia
Cebula
Oliwa
Sól
pieprz
Przygotowanie
Umyj filet z łososia, a następnie go całego osól.
Odłóż do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia wyciągnij filet, ściągnij warstwę soli i pokrój go w cienkie plastry.
W salaterce przełóż plastry warstwami cebuli (plaster ryby, plastry cebuli itd.).
Całość dopraw pieprzem, zalej oliwą i schowaj z powrotem do lodówki.
Po 48 godzinach danie jest gotowe do spożycia.
Filety faszerowane szynką
Składniki
1 duży mrożony filet rybny
10 dag szynki z indyka
sok i skórka z cytryny
8 dag cebuli5 dag masła
250 ml bulionu mięsnego
pieprz
natka pietruszki
sól
Przygotowanie
Filety rozkrajamy wzdłuż i rozkładamy tak, aby powstał cienki płat. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietryszki i odstawiamy w chłodne miejsce. Rybę lekko solimy, pokrywamy cienkimi plasterkami szynki, a następnie posypujemy startą skórką cytrynową i zwijamy w roladę. Brzegi spinamy wykałaczkami. Przekładamy do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdej roladki układamy dodatkowe kawałki masła. Wstawiamy do piekarnika i dusimy pod przykryciem. W trakcie duszenia podlewamy wywarem z kostki. Gotowe porcje układamy na talerzach i ozdabiamy natką pietruszki.
Ryba w zalewie pomidorowej
Składniki
1 kg filetów z dorsza albo tuszy flądry
3-4 cebule
olej
liść laurowy
ziele angielskie
cukier
koncentrat pomidorowy
Przygotowanie
1. 1kg fileta z dorsza lub tuszki flądry posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
2. Rybę wyłoży do głębokiego naczynia
3. 3-4 cebule obrać pokroić w krążki i dusić na oleju.
4. Do cebuli dolać wody oraz przyprawy- liść laurowy, ziele angielskie, cukier do smaku. Całość dusić, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i dalej dusić, do momentu zgęstnienia.
5. Zalewą zalać przygotowaną wcześniej rybę.
6. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Filety z chrzanem
Składniki
4 porcje filetów
sól
pieprz
sok z cytryny
4 łyżki keczupu
2 łyżki chrzanu
1 ogórek lub mała cukinia
2 cebule
masło
olej
Przygotowanie
Rybę solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę, a następnie smarujemy keczupem i posypujemy chrzanem. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Przygotowane ryby układamy, posypujemy krążkami cebuli i pokrojonym w kostkę ogórkiem lub obraną cukinią. Na wierzchu układamy kawałki masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Kotlety rybne
Składniki
2kg fileta z dorsza
2 suche bułki wcześniej namoczone w wodzie
2 cebule
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmielić, następnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju.
Opcjonalnie można dodać zmieloną słoninkę lub boczek.
Gulasz z dorsza
Składniki
60 dag filetów z dorsza
sok z 1 cytryny
2 cebule
2 łyżki oleju
3 papryki
papryka mielona słodka i szczypta ostrej
pieprz, sól
1 łyżeczka mąki
bulion mięsny do podlania
Przygotowanie
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.
Wrzucamy do porcelanowej miski, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.
Cebulę drobno siekamy, spieniamy na oleju i dodajemy paprykę pokrojoną w paski i podsmażamy całość.
Całość solimy i doprawiamy do smaku, podlewamy wywarem i dusimy 10 mint.
Wrzucamy kawałki ryby.
Sos oprószamy mąką i ponownie podlewamy wywarem.
Dusimy do miękkości mieszając tak, aby kawałki ryby się nie rozpadły.
Porcje posypujemy pokrojonym w talarki porem.
Podajemy z białym pieczywem i sałatką warzywną.
Śledzie solone w zalewie
Składniki
solone śledzie (mogą być gotowe filety)
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
ocet
olej
Przygotowanie
1. Solone śledzie sfiletować, ściągnąć skórę i wyciągnąć ości.
2. Tak przygotowane śledzie wypłukać w zimnej wodzie- NIE MOCZYĆ.
3. Pokroić w dzwonki
4. Obrać cebulę, pokroić ją w plastry i wyłożyć nią dno miski ( salaterki)
5. Na cebulę wyłożyć dzwonki śledzia.
6. Na tak przygotowaną potrawę położyć liść laurowy , pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie
7. Następnie ponownie warstwę cebuli i kolejną warstwę śledzi
8. Całość zalewamy zalewą octową- woda + ocet w proporcji pół na pół
9. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na trzy dni.
10. Po trzech dnia zlewamy zalewę
11. Na salaterce warstwami układamy tylko cebulę i śledzie.
12. Tak przygotowane śledzie możemy zalać olejem , bądź octem- według preferencji.