Utrzymanie rybackiej funkcji portu w Darłowie związane jest zarówno z eksploatacją istniejącej infrastruktury, jak i jej rozwojem. W okresie lat 2004- 2014 na rozwój infrastruktury rybackiej w Darłowie wydano prawie 50 mln zł. Środki na ten cel pochodziły z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz z budżetu państwa.

Na terenie portu wybudowano nowe nabrzeża rybackie, nowe drogi dojazdowe oraz budynki służące poprawie bezpieczeństwa pracy rybaków.

Władze miasta Darłowo szczególną uwagę kierują również w stronę podejmowanych działań mających na celu podkreślenie więzi z Morzem Bałtyckim. Mowa tu o realizacji przedsięwzięć takich jak: Dni Morza i festiwal Port Fish Day – odbywający się każdego roku w okresie letnich wakacji.

Najnowszym działaniem, którego głównym celem jest promocja lokalnego produktu miasta Darłowo, opartego o potencjał Morza Bałtyckiego – ryby oraz przetwory, jest realizacja działań w projekcie Fish Markets – Small coastal fishery and its heritage as significant potential for tourism destination development co – financing from ERDF – Interreg South Baltic.

Efektem realizacji projektu będzie budowa na terenie portu w okolicach nabrzeża rybackiego tzw. małego targowiska rybnego. Ideą podejmowanych działań jest stworzenie w porcie rozpoznawalnego dla wszystkich użytkowników miejsca tradycyjnej sprzedaży ryb świeżych i wędzonych lub przygotowanych w inny sposób. Ma to być również miejsce podkreślające tradycje rybackie portu.

Od początku roku 2017 przedstawiciele miasta Darłowo odpowiedzialni za wdrażanie projektu, biorą udział w różnego rodzaju wizytach studyjnych, warsztatach służących wyborowi optymalnego wariantu zabudowy terenu wskazanego na fotografii. W tym celu odwiedzono różnego rodzaju obiekty w Danii (Torvehallerne w Kopenhadze), Litwie (region Szyłokarczma) oraz w kraju (Kołobrzeg, Chłopy). W roku 2019 targowisko ma rozpocząć swój pierwszy okres działalności.

Targ wspomagany będzie przez aplikację mobilną. Użytkownik po jej instalacji na swoim smartphonie, w łatwy i szybki sposób informowany będzie przez lokalnych rybaków o tym, że na targowisku lub w innym wskazanym przez niego miejscu o danej porze dnia będzie mógł kupić świeżą rybę.